Sommerferien starter i Assens

Sidst vi var på besøg i den fynske by Assens, endte det hele med en masse kager i Hektor Habbals skønne butik ‘Aleppos Søde Sager‘ på hjørnet af Nygade og Østergade. Nu har Hektor solgt sin butik og laver i dag noget helt andet. Men Assens er stadig en dejlig by, med masser af gode ting at besøge og ikke mindst et strejf af historiens vingesus. Derfor fandt vi det oplagt at starte dette års feriesejlads i den gamle fynske købstad.

Skiftende vind og varmerekord

Der er cirka 21 sømil til Assens fra Kolding, hvis man sejler den korteste vej. Med 4-6 knob burde det altså ikke tage mere end 4-5 timer, at sejle den distance. Det er imidlertid svært for sejl, med mindre at vind og vindretning er helt ideel. Det er den sjældent, og en nordgående strøm på et par knob gør Lillebælt til en formidabel modspiller.

Onsdag d. 20. juli 2022 (kl. 11:15) forlod vi Marina Syd. Vinden var til start sydlig og virkede udmiddelbart ikke til at være mere end 5-6 m/s i styrke. Helt perfekt, så vi satte satte fulde sejl allerede et kvarter efter afgang.

Det viste sig dog hurtigt, at vinden, som den så ofte gør, drejer lidt rundt i Kolding Fjord. Når fjorden bliver smal, skaber skrænter og træer lidt turbulens, og vindretningen blev denne dag periodisk helt østlig efterhånden som vi nærmede os Agtrup Vig. Hvad der så ud til at være en helt perfekt halvvind ud, blev til kryds på en tiltagende bidevind.

Så vi besluttede at rebe ned – altså tage lidt af vores storsejl ned – for at gøre sejladsen mere behagelig. Det var overvejende en god ide. Det blev øjeblikkeligt rarere at være ombord. Men i det korte tidsrum, vi lå med stævnen i vindøjet, flyver den nederste sejlpind pludselig ud af det blafrende forsejl og rammer lige op i dækslampen… som smadres totalt. Æv, hvad er lige odds for det?

Men det nedrebede storsejl, som jo er ekstrastort på en Maxi 909, gav os en langt bedre sejltur med knap så meget arbejde og knap så meget sved på panden. Temperaturen havde allerede sneget sig op over 30 grader, på en dag, der skulle vise sig at slå alle varmerekorder i Danmark.

Fra rebet storsejl til vindstille på 15 minutter

Med 5-6 knob strøg vi nu ud i Lillebælt og satte kursen sydover mod Assens. Trods cirka 2 knobs modstrøm gik vi fortsat godt 3 knob over grunden, og besluttede os for at sejle langs den fynske kyst for at komme så meget i læ, at vi kunne rette lidt frokost an, mens vi sejlede.

Totalt god plan… Men så skete der noget, vi ikke har set, siden vi sejlede i Caribien for mange år siden. I løbet af 10-15 døde vinden totalt. Fuldstændigt, som når Passatvinden i forårsmånederne tager sig en kort pause. Luften gik simpelthen af ballonen, sejlene blafrede dovent i vinden, og båden drejede langsomt rundt i den stærke strøm.

Så kl. 14:15 startede vi igen motoren, tog sejlene ned og sejlede de sidste 12 sømil mod Assens Havn for motor. Sådan kan det gå.

Velkommen ‘hjem’ til Assens

Havnen i Assens er relativt let at anløbe. Når man blot sørger for at komme godt vest og nord om Asnæs, der danner det naturlige værn mod Lillebælt og Østersøen. Kig i søkortet – så er du ikke i tvivl.

Assens er en venlig by, som tiltrækker venlige mennesker. Det er vores erfaring. Kort efter, at vi havde passeret de midterste broer i bassinet, hører vi nogle råbe inde fra broen: “Hvor brede er I?… Jamen, så kan I ligge her“.

At blive hjulpet i havn er ingenlunde et ukendt fænomen for sejlere. Særligt folk i sejlbåde springer ofte til og hjælper med at anvise pladser og tage imod fortøjninger. Det er stærkt og bestemt også en del af dét, jeg forstår ved ‘godt sømandskab‘. Man er jo til søs, indtil man ligger sikkert fortøjret i havnen.

Nu ventede en dag med god mad og spændende oplevelser i den vestfynske købstad.

Bert ombord på SY Libertas
Sejlmaskotten ‘Bert’ ombord på SY Libertas. Han har, siden vi købte skibet, været vores uundværlige skipper og sejlrådgiver. Bert er designet og syet og hæklet af Helena, og den obligatoriske fløjte i redningsvesten er doneret af skibets tidligere ejere, Bjarne og Lise.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.